Kur Elona kujton fëmijërinë e saj, ajo thotë që ka pasur një kontrast me fëmijët mesatarë rreth saj në Gjermani.  Ajo jetoi së bashku me familje në një garazh ku qiramarrësi gjerman i fshihte pas boshllëqeve të tij. Sidoqoftë, kishte një fëmijëri të bukur me dy prindër të dashur. Kjo ishte më e rëndësishmja. Si një fëmijë nuk shqetësohesh për rrethanat, e vetmja gjë që ju intereson është të keni një rrjet mbështetës dhe të kujdesshëm të njerëzve rreth jush. Dhe kjo ishte ashtu. Elona është vërtetë mirënjohëse për këtë.

Si ka filluar Elona të luftojë për të drejtat e grave?

“Familja ime ishte jashtëzakonisht krenare, sidomos prindërit e mi. Ata i treguan të gjithëve atë që unë po bëja, madje edhe anëtarëve më konservator të familjes. Xhaxhallarë të cilët filluan të tregojnë komplote për mua, por kjo ishte vetëm një pasqyrë që tregoi se prej çfarë përbëhet shoqëria jonë. Në Gjermani fillova të rindërtoj miqësitë e mia. Vendosa të mos flas më me njerëz të caktuar për shkak të veprimeve të tyre seksiste. Unë kam idealet e mia, dhe ato janë të forta, nuk e bëj këtë për asgjë, përveç shkatërrimit të strukturave patriarkale në shoqërinë tonë. Kështu që unë filloj nga vetja ime. Dhe nëse dikush nuk e respekton këtë, për mua do të thotë se ky person nuk po më respekton si një qenie njerëzore e pavarur. Ndjehem shumë më mirë që nga ajo kohë. Rrethi im i njerëzve që unë dua është i vogël, por i fortë. Ata më respektojnë dhe unë i respektoj. Kjo është mënyra e vetme që funksionoj. Unë nuk shoh një shoqëri që qëndron kështu – e shoh progresin dhe ky progres nuk mund të arrihet duke toleruar gabimet. Kjo është arsyeja pse unë fillova, kështu që kjo është ajo që unë u them njerëzve”.

Aktiviteti që Elona mban mend gjithmonë është pak e vështirë të zgjedhë. “Kam bërë shumë gjëra. Është e vështirë të zgjedhësh një. Mendoj se çdo aktivitet që bëj në një kolektiv është diçka që më jep aq shumë energji, njohuri dhe frymëzim të ri.

Si pedagoge, punoj me të rinjtë. Kam organizuar një kamp veror. Këtu diskutuam tema feministe. Nëpërmjet disa metodave ne reflektuam strukturat brenda një shoqërie. Por edhe tema të tjera të tilla si mjedisi, racizmi dhe klasizmi. Grupi ishte 50/50, jo vetëm në gjini, por edhe në përkatësi etnike. Është një rreth. Gjithçka kthehet në një temë. Ju nuk mund të jeni feministë, duke mos u kujdesur për çështjet mjedisore. E njëjta shkon me të tjerët. Aktivitetet me të rinjtë janë më të preferuarat e mia. Ata janë shoqëria e sotme dhe e nesërme. Është e rëndësishme të korrigjoni gabimet e shoqërisë tonë duke edukuar veten dhe fëmijët tanë. Bëni ata të vetëdijshëm për çështjet sociale. Ne duhet të përqendrohemi në pikat tona të forta, jo në të metat tona”.

Të drejtat e grave në Kosovë për Elonën janë “Realiste ne qytet, jo-realiste në fshat”. Gjëja e parë është që gratë nuk mund të jenë të pavarura nëse varen nga një person që “sjell paratë”. Duhet të ketë mundësi që gratë brenda një shoqërie të punojnë dhe të mos kenë një jetë të varur nga askush përveç vetes.

Së dyti, është sistemi social i Kosovës i cili është i keq, duke fillua nga arsimimi, shëndeti dhe siguria. Librat në shkolla nuk janë të reja, shumë mësues mendojnë se opinioni i tyre patriarkal është i rëndësishëm – ndërsa mësuesit nuk duhet t’u lejohet fare t’u tregojnë idealet personale nxënësve të tyre. Shumë prindër janë të mbërthyer në moralin e shkollës së vjetër. Maskuliniteti toksik është diçka që lavdërohet në shumë familje “Qe djali jem ma i miri, bohet nervoz kanihere”. Për siguri – nëse Departamenti i Policisë nuk fillon të trajnojë oficerët e vet për çështje sociale ata kurrë nuk do të kuptojnë pasojat e injorancës së tyre në rastet e dhunës në familje.

Së treti: Duhet të ketë një rregull me ligj që gratë dhe burrat duhet të jenë të punësuar 50/50. Nëse nuk ka gra për atë pozitë, atëherë vendi i punës duhet të qëndrojë i zbrazët dhe të mos i jepet një burri”.

Çelësi i fuqizimit të gruas për Elonën do të thotë arsimimi. . Shumica e nënave në Kosovë janë përgjegjëse për të rritur fëmijët.

Një tjetër gjë do të ishte, të jemi më të qëndrueshme në atë që bëjmë, në të cilët vendosim të flasim dhe të cilët vendosim të izolojmë nga shoqëria. Unë nuk mendoj se meshkujt seksistë nuk duhet të tolerohen në asnjë mënyrë, ata duhet të paguajnë faturat për sjelljen e tyre. Justifikimi i socializmit është kaq i lirë – çdo njeri i rritur është përgjegjës për aktivitetet e tij. Pra, largojini seksistët, mos i ftoni ata në parti, ngarkojini me pagesa, divorcohuni dhe ndahuni nga misogjinistët. Çelësi është pasoja!

“Një njeri i fortë është një njeri i butë, i cili nuk ndihet i frikësuar nga gratë që fitojnë të drejta të njëjta ose që të  jenë më të suksesshme. Kjo është ajo dhe asgjë tjetër.

Projektet që Elona ka zhvilluar dhe që kanë pasur ndikim shoqëror:

“Pecetat kundër seksizmit” – ku ajo ka vendosur peceta të menstruacioneve (pecetat higjienike) në të gjithë qytetin ku jeton në Gjermani. Ky projekt u bë viral në mbarë botën. Ajo tregon se ka mbajtur një Tedx Talk për Gratë në Prishtinë për këtë temë në gjuhën shqipe.

Ka organizuar një Demo në Rahovec në ditën kundër dhunës ndaj grave. Ishte e diskutueshme, por të gjithë e pëlqyen atë. Të gjitha vajzat erdhën me mua, pikturuam postera dhe dolëm nëpër rrugë, thekson ajo.

Kampi Veror në Rugovë – ishte një kamp veror i organizuar së bashku me një mike nga komuniteti LGBTQI. Kishte lidhje me çështje sociale .

Elona është një pedagoge e specializuar për fëmijët dhe të rinjtë. Aktualisht ajo punon në një qendër rinore në Gjermaninë Jugore.

Aktiviste