X
Back to the top

Uncategorized @sq

Nevenka Rikalo

Nevenka Rikalo Nevenka Rikalo, 61 vjeçE, jeton në UgljaRE. Familja e saj është një vajzë, dy djem dhe tre nipër e mbesa. Fjalët që përshkruajnë më së miri karakterin e saj janë mbi të gjitha “tolerancë”, pastaj “aktive” dhe “komunikative” sepse e konsideron veten një person i cili është gjithmonë i gatshëm të ndihmojë të...

Read more

Tatjana Nikolić

Kur Tatjana kujton fëmijërinë asaj gjerë më sot,  i bie në mend pushimet me nënën dhe babanë në bregun kroat, duke udhëtuar me tren. Vrapimi gjithë ditën me miqtë nga rruga. Një gjyshe e dashur dhe një gjysh i rreptë. Sport: gjimnastikë dhe hendboll, fleksibilitet, punë ekipore. Fëmijëria e lezetshme. Të dashurit e shkollave të...

Read more

Selma Asotić

Selma Asotić e lindur në Sarajevë në vitin 1992, kur fillon në kujtimin e fëmijërisë së saj  ajo kujton që tipari më i shquar i fëmijërisë dhe rinisë ishte ndjenja e çoroditjes së plotë, konfuzionit dhe frikës. Ne të gjithë u ngritëm për të jetuar në frikë të vazhdueshme dhe në ndjenjë të mungesës së...

Read more

Sanja Iveković

Sanja Iveković grua feministe e lindur në Zagreb në vitin 1949 kur kujton fëmijërinë e saj i bie në mend shkolla e baletit në Zagreb. Ka filluar të luftojë për të drejtat e grave nga konferenca internacionale femiste Drug-ca në Beograd në vitin 1978 ku ka gjetur edhe mbështetjen nga familja e saj. Momenti më...

Read more

Nevenka Rikalo

Nevenka Rikalo, 61 vjeçE, jeton në UgljaRE. Familja e saj është një vajzë, dy djem dhe tre nipër e mbesa. Fjalët që përshkruajnë më së miri karakterin e saj janë mbi të gjitha “tolerancë”, pastaj “aktive” dhe “komunikative” sepse e konsideron veten një person i cili është gjithmonë i gatshëm të ndihmojë të tjerët dhe...

Read more

Elvana Shala

Elvana Shala, nga Peja, 28 vjeçe, e lindur më 11.05.1990, aktualish jeton në Prishtinë. Familja e saj përbehet nga prindërit, 2 motrat dhe një vëlla. Elvana është fëmija i tretë në familje. Kur Elvanës iu kërkua që ta përshkruante karakterin dhe punën e saj me fjalë të thjeshta, duke na treguar se çfarë e simbolizon...

Read more

Fazile Bungu

Fazile Bungu, 58 vjeçare, është nga fshati Balaj me vendbanim në Rr. Shaban Gashi PN Ferizaj, është e martuar dhe ka tre fëmijë (dy vajza dhe një djalë). Ajo punon për organizatën për persona me aftësi të kufizuara Hendifer në Ferizaj në cilësinë e drejtoreshës së kësaj shoqate. E pyetur se si mund ta përshkruajë...

Read more

Elvana Shala

Elvana Shala, nga Peja, 28 vjeçe, e lindur më 11.05.1990, aktualish jeton në Prishtinë. Familja e saj përbehet nga prindërit, 2 motrat dhe një vëlla. Elvana është fëmija i tretë në familje. Kur Elvanës iu kërkua që ta përshkruante karakterin dhe punën e saj me fjalë të thjeshta, duke na treguar se çfarë e simbolizon...

Read more

Safete Rogova

Safete Rogova, 72 vjeçare, e lindur më 1 mars 1946 në Gjakovë, është grua aktiviste, e cila aktualisht jeton në Prishtinë dhe është nënë e dy vajzave, Iliriana Loxha Basha dhe Alba Loxha. Kur kujton fëmijërinë tregon që është rritur në një familje të madhe. “Ishim nëntë fëmijë edhe atëherë nuk i kishim kushtet ekonomike...

Read more

Xhejrane Lokaj

Ishte një natë e zymtë vjeshte. Në një fshat të vogël, në pjesën perëndimore të Kosovës, në Pobërgjë të Deçanit kur të gjithë ishin në gjumë, një vajzë morri guximin të largohej nga familja. Në atë kohë, vajza 17 vjeçare nuk mund të pajtohej me fatin e paracaktuar nga familja: mos shkollimin dhe idenë për...

Read more

Zoe Gudovic

Zoe Gudović një rebele e lindur që refuzonte të nënshtrohej, gjithmonë e gatshme për t’i sfiduar autoritetet. Padrejtësitë qenë caku i saj, sidomos ato klasore, të cilat e motivonin për të vazhduar rrugën e saj. Njëherë ishte aktiviste për të drejtat e fëmijëve, kurse sot, ajo është zëri i grave. Njihuni me Zoe, e zëshme dhe...

Read more

Jelena Memet

Jelena Memet është një person ekstravert, e cila beson në ndryshime dhe punon pa u ndalur për të krijuar një ambient më të mirë për gratë serbe. E lindur më 1978 në Kurshevac, Serbi, një grua e cila ka përjetuar dhunë dhe diskriminim, sot me guximin e saj ajo avokon për ta ndryshuar jetën e...

Read more

Lepa Mlađenović

Në qoftë se e përkthejmë nga gjuha serbe, emri i saj në shqip do të thotë “Bukuroshe”, por ajo parapëlqen ta quajnë Bukurije, e vetëdijshme se ç’do të thotë. Për të ky emër është i veçantë sepse është pseudonim i dhënë nga shoqet e saja shqiptare. Njohësit e gjuhës serbe tashmë do ta kenë kuptuar...

Read more

Alketa Xhafa Mripa

Alketa Xhafa Mripa është një artiste e talentuar bashkëkohore, nënë e katër fëmijëve, trajnere e jogës dhe një grua sipërmarrëse e cila udhëheq së bashku më bashkëshortin e saj “Tea House” në Londër. Alketa Xhafa Mripa filloi rrugëtimin e saj në Londër, fillimisht si studente, më pas si një refugjate nga lufta e Kosovës, e...

Read more

Anisa Ismajli

Anisa Ismajli është aktore shqiptare, e cila ka mbaruar studimet për aktrim në Fakultetin e Arteve të Universitetit Publik të Prishtinës në klasën e profesor Faruk Begollit. Në dërrasat e teatrit e në skena filmash duke interpretuar në role të ndryshme, aktorja është parë herë duke qeshur, e herë duke qarë, herë e gëzuar, e...

Read more

Ariana Qosaj Mustafa

Ariana Qosaj – Mustafa, 41 vjeçare nga Prishtina, Kosovë, ka më shumë se 15 vite përvojë pune në hulumtim dhe në aktivitetet për ngritjen e kapaciteteve që lidhen me sundimin e ligjit, të drejtave të njeriut, të grave dhe çështjet e anti-diskriminimit në Kosovë. Ariana, si juriste e diplomuar në Universitetin e Prishtinës, si dhe...

Read more

Sevdije Ahmeti

“Kjo luftë do të jetë luftë kundër grave”, thoshte zonja Sevdije, gjatë intervistës së saj për Oral  Histori, tek sa përkujtonte kohën gjersa Millosheviçi filloi regjimin e tij duke u ankuar për numrin e madh të lindjeve nga ana e grave shqiptare. Sevdije Ahmeti ishte shtyllë e lëvizjes së grave si aktiviste, shkrimtare, feministe dhe...

Read more

Blerta Zeqiri

Periudha e moshës 15 vjeçare ishte më ndryshe për Blerta Zeqirin, për dallim nga moshataret e saj. Ajo kishte themeluar një bend muzikor, të cilët bënin muzikë RAP. Ajo i kundërshtoi dhe i theu tabut përsëri kur vendosi të studioi filmin, drejtim i përshkruar nga shumica si “profesion për burra”. I thanë se po ia...

Read more

Delina Fico

Delina Fico është një grua aktive e shoqërisë civile në Shqipëri që nga vitet e ’90-ta. Ajo është një udhëheqëse, menaxhere, një grua me ekspertizë në avokim, barazi gjinore, zhvillimin e kapaciteteve individuale e institucionale. Përgjatë 50 viteve të fundit ajo është angazhuar në shumë organizata lokale, regjionale, ndërkombëtare si dhe në agjenci ndërqeveritare në...

Read more

Drita Luri Vukshinaj

Për shumicën e grave aktiviste në Kosovë dhe në Rajon, historia u është shkruar në mënyrë të pjesshme. Edhe për aktivisten për të drejtat e personave me nevoja të veçanta, Drita Luri Vukshinaj është shkruar shumë pak. Drita Luri Vukshinaj ishte fëmija i dytë i Rabijes dhe Hakisë, e lindur më 3 tetor 1954, të...

Read more

Dua Dauti Kadriu

DUA në gjuhën shqipe do të thotë dashuri, e dashuri do të thotë ndjenjë e fuqishme, e thellë që të lidh ngushtë me dikë a me diçka dhe që të bën ta duash me gjithë zemër e të mos kursesh asgjë për të. E ata që e kanë njohur Duan dhe veprat e saj e...

Read more

Jadranka Miličević

Jadranka Miličević thotë se është heroinë e vetës së saj. Para se lufta ta trazojë jetën e saj, ajo kishte një fëmijëri të lumtur, e rrethuar me shumë dashuri dhe kishte mundësi t’i realizonte disa nga ëndrrat e saja fëmijërore. Në klasë të parë, për shkak të suksesit ajo fitoi një libër të quajtur “Tregimet...

Read more

Jeta Krasniqi

E lindur më 1984 në Prishtinë të Kosovës, në qytetin nga i cili u largua për një kohë të gjatë, Jeta Krasniqi është një grua e cila në momentin e parë që e takon lë një kujtim tek ti. Historia e saj interesante, zëri, pasioni dhe përkushtimi janë disa elemente që e identifikojnë atë. Ajo...

Read more

Sandra Ljubinković

Sandra Ljubinković, shpirt i pasionuar, e gjallë, e lirë, udhëtare, vagabonde, duke e shijuar jetën dhe përvojat në të gjitha format e saja, duke e perceptuar se ne (njerëzit) jemi më shumë se vetëm trup, mendim, emocion, koncept, apo dëshirë.  Ajo është përkushtuar thellësisht për të punuar me gratë, një aktiviste me sfond profesional në...

Read more

Shqipe Malushi

Një ëndërr kolektive e gjallë që mban histori mbi supe. Një grua thellësisht energjike. Shqipe Malushi, me një histori jo të zakonshme, është katalizatore e ndryshimeve në shumë vende. Ajo ka bërë 18 operacione, ka qenë e paralizuar, por sërish e ngritur në këmbë, e përballuar me sëmundjen e kancerit, por që ka ndryshuar botën...

Read more

Shukrije Gashi

Rrëfimi i saj është tejet interesant së bashku me kujtimet  dhe dhuratat për datëlindje në adoleshencë. Shukrije Gashi e lindur në muajin shkurt të 1960-ës në Prishtinë, një ish e burgosur politike, avokate e poete, tash e 20 vite ka kontribuar në ndërtimin e paqes duke udhëhequr Qendrën për Menaxhimin e Konflikteve – Partners Kosova...

Read more

Vjollca Krasniqi

Një grua si Vjollca Krasniqi, një aktiviste dhe sociologe që ka kontribuar në mirëqenien e grave dhe të burrave. Ajo ka përfunduar doktoratën në Universitetin e Lubjanës, studimet master të shkencave për studime gjinore, zhvillim dhe globalizim në London School of Economics and Political Science (LSE), ndërsa pikënisjen universitare e mori në fakultetin e Filozofisë...

Read more

Adelina Berisha

Adelina Berisha është fëmija i fundit i familjes Berisha nga Prishtina, Kosovё. Fëmijëria e saj, si dhe e shumicës së gjeneratës së saj të viteve 80ta mund tё ishte gjithçka, por jo fёmijёri. Ajo i takon asaj gjenerate të cilët nё kontaktin e parë me sferën publike janë përballur me padrejtësi dhe diskriminim, i takon...

Read more

Adriana Zaharijević

Adriana Zaharijević e lindur në Beograd nё vitin 1979 kur  flet për fëmijërinë e saj gjëja e parë që i bije ndër mend është dashuria ndaj tregimeve. Vazhdimisht i ka treguar vetes tregime të cilat nganjëherë kanë zgjatur edhe muaj të tërë. Objektet dhe peizazhet kanë qenë të rastësishme. “Jeta ime është një varg i...

Read more

Elona Beqiraj

Elona Beqiraj është lindur në Gjermani në vitin 1997. Puna e Elonës përshkruhet me një fjalë:  origjinalitet!  Çdo  projekt  që ajo fillon ka  dëshirë ta bëj me  vullnet të vërtetë. Elona dëshiron  që fotografitë e saj të sjellin një  atmosferë që e bën njeriun ta ndjejë të  vërtetën, ta gjejë një hapësirë larg pritshmërisë  e...

Read more

Elona Kastrati

Kur Elona kujton fëmijërinë e saj, ajo thotë që ka pasur një kontrast me fëmijët mesatarë rreth saj në Gjermani.  Ajo jetoi së bashku me familje në një garazh ku qiramarrësi gjerman i fshihte pas boshllëqeve të tij. Sidoqoftë, kishte një fëmijëri të bukur me dy prindër të dashur. Kjo ishte më e rëndësishmja. Si...

Read more

Furtuna Sheremeti

Furtuna Sheremeti është e lindur në Prishtinë në vitin 1989. Përshkrimi që Furtuna i bën vetes është ky: “Ka shumë vite që njerëz të afërm po edhe njerëz që i takoj rishtazi më thonë që emri im është fjala që më përshkruan më së miri karakterin. FURTUNË. Konsideroj se jam e pandalshme në gjërat që...

Read more

Gresa Hasa

Gresa Hasa është lindur në Tiranë në vitin 1993. Përshkrimi i punës së Gresës është zgjedhja për të mos hequr dorë. Të lindësh femër në një shoqëri burrash të dhunshëm do të thotë që shumë herët të vetëdijesohesh për statusin tënd social dhe gjinor; do të thotë që ende pa u rritur, ende pa ia...

Read more

Igballe (Igo) Rogova

Igon e simbolizon: durimi, këmbëngulësia, vendosmëria, solidariteti. Dëshiron argëtimin, artin, muzikën dhe librat biografik. Kur kujton fëmijërinë më së shumti i bie në mend që e kanë lazdruar të gjithë në familje. Si fëmija më i vogël në familje të gjithë janë kujdesur maksimalisht që asaj t’i plotësohet çdo dëshire. Igo ka filluar të luftojë...

Read more

Luljeta Aliu Krasniqi

“Gjatë jetës sime vazhdimisht jam përballur me të qenit ndryshe dhe betejën për të zënë një vend në shoqërinë përreth. Meqë si shqiptarë përjetonim një represion politik dhe sistematik nga regjimi i atëhershëm jugosllav dhe më vonë serb, rëndësia ekzistenciale e mbrojtjes së  identitetit ishte një mësim që e kisha përvetësuar shumë herët. Më vonë...

Read more

Manushaqe Nura

Sa i përket karakterit të Manushaqes, ajo është shumë këmbëngulëse me parime të qarta dhe të paluajtshme. Ky fakt shpesh më bën të dukem shumë e rreptë, por para së gjithash preferoj t’i dëgjoj edhe mendimet e të tjerëve rreth bindjeve të mia. Sa i përket punës preferoj të ndjek parimet e udhëheqësit dhe jo...

Read more

More Raca

More Raca ka lindur në Gjakovë në vitin 1993. Morea e përshkruan veten, këmbëngulëse dhe të cilën e simbolizon mirësia dhe lufta për barazi. Kur Morea flet për fëmijërinë ajo thotë: “Kam shumë kujtime nga fëmijëria të cilat kryesisht janë të lidhura me filmin. Më kujtohet kur më është dhuruar një kamerë e vogël digjitale...

Read more

Rada Iveković

Për karakterin e saj thotë se nuk ndjehet shumë e sigurt për ta shpjeguar me fjalë dhe nuk do të përgjigjet sipas prirjes që jemi mësuar të dëgjojmë, për të përfaqësuar veten në një dritë pozitive. Ajo beson se të tjerët mund ta vlerësojnë më lehtë këtë gjë. Ndonëse sipas saj, ka të bëjë me...

Read more

Rrezarta Abdullahu

Rrezarta Abdullahu e përshkruan veten luftëtare, dhe marrë parasysh rrethanat nën të cilat operon, edhe guximtare. Fëmijërinë e saj Rrezja e kujton kështu: “për neve fëmijët e luftës, siç tashmë kemi marrë emrin, jeta është e ndarë në dy pjesë: para dhe pas lufte. Dhe kur flasim për fëmijërinë, s’ka se si mos të na...

Read more